Le Chatelet
Door: Willie Jacobs
Blijf op de hoogte en volg Willie
28 April 2013 | Frankrijk, Le Châtelet
Hallo allemaal, Hello everyone, Bonjour tout le monde, hallo an alle, Hola a todos
Als je het niet in het Nederlands kunt lezen, kun je het vertalen met http://translate.google.com of http://vertalen.babylon.com/
If you can not read it in Dutch you can translate with http://translate.google.com of http://vertalen.babylon.com
Si vous ne pouvez pas le lire en néerlandais, vous pouvez traduire tag http :/ / translate.google.com of http://vertalen.babylon.com/
Wenn Sie nicht lesen können, es in Niederländisch, können Sie übersetzen mit http :/ / translate.google.com oder http://vertalen.babylon.com/
Si no puede leer en holandés, puede traducir con http :/ / translate.google.com of http://vertalen.babylon.com/
Dit is het verslag van de 5e dag van de 7e etappe van mijn vredesloop naar Santiago de Compostella met het thema “Wat verbind ons” op zondag 28 april 2013. Nadat ik de 7e etappe gelopen had, heb ik dit verslag in Dommelen op deze weblog geplaatst!!
Sint Armand-Montrond- Le Chatelet 29 km.
+- 7 uur mochten we weer opstaan
Het is licht bewolkt met frisse lucht bij 12 graden. De ruzie onder de jongeren ging in de nacht nog door met het rennen over de gangen van De Foyer waar ze ook verbleven, ze hebben hierdoor ons meerdere keren des nachts van onze slaap berooft!
8 uur ontbijt
Met de Lidl broodjes die even in de oven waren geweest en Zwartswalder gerookte ham op Zwitserse wijze. Volgens Egbert doen ze in Zwitserland veelal het beleg niet op het brood maar eten ze partjes brood en plakjes beleg apart van elkaar op.
Der Weg ist das Ziel
Heet de titel van het routeboek Jacobsweg Via Lemonvicensis wat Egbert en Luna al vanaf Zwitserland volgen, deze is grotendeels dezelfde route als de GR 654 die ik volg. Het grootste verschil is dat mijn route meer door onverhard rustgevend natuurschoon gaat en daardoor asfalt en betonwegen met motorisch verkeer mijdt. Bij droog weer heeft de GR 654 de voorkeur maar bij veel regenval die van Egbert. We kiezen daarom vanaf vandaag om voorlopig Der Jacobsweg Via Lemonvicensis de route met de gele pijltjes in blauw schild te volgen. De eerste grote stad die we over enkele dagen gaan aandoen is Chateau Meillant, vanaf Nevers is er dan +-127km. afgelegd.
L’Auberge de Loye vous Propose
Staat er op de voorgevel die ons om 13.30u. uitnodigt een middagpauze te gaan houden. Egbert besteld ’n glas Panache en dat is een glas wat voor de helft gevuld is met bier en een helft met Sprite, ik neem een potje thee Verre is groene thee. Het lijkt hier ook een goede plek om een heerlijke maaltijd te nuttigen want de achterruimte zit nagenoeg geheel vol met Bourgondiërs, die ook als wij al vijftig of meer jaren op onze prachtige Aarde mochten zijn. Vlakbij ons zitten ook 2 pelgrims want we merken 2 andere grote rugzakken op. Ze zijn ook aan het genieten van het complete zondagsmenu. Desondanks neem ik even contact met ze op. Het zijn Vlaming Peter Anrys uit Dendermonde en Patrick Baron uit Frankrijk die elkaar 3 dagen geleden blijkgelijk voor het eerst hebben ontmoet.
Heuvelachtiger
Dat is het vandaag duidelijk meer dan de andere dagen van deze etappe. Het is vandaag zondag en volgens de christelijke tradities na 6 werkdagen is er weer de zondag en rustdag een ideale instelling om in harmonie te komen en/of te blijven. Het voelt nooit geheel goed wanneer ik het niet respecteer en praktiseer maar dan gewoon als doordeweeks doe en doorga met werken. Zeker nu we vandaag +- 29 km verderop La Chatelet willen aandoen is het vooral hard werken om den rugzak daar naar toe te brengen! Egbert spreekt goed Frans en belt vanuit deze Auberge om de overnachting voor vanavond te regelen, dat is voor mij gemakkelijk en een luxe tegelijkertijd. Het gaat mede hierdoor zo goed om samen met Luna de Labrador op de Camino te zijn. Het lukt niet met Egberts telefoon, Fransman Patrick helpt met zijn telefoon een overnachting te boeken op dezelfde plaats waar hij en Peter ook overnachten.. Peter en Patrick hadden al een kamer met 2 aparte bedden met ontbijt en koude avondmaaltijd geboekt (het hotel/restaurant is vandaag voor anderen gesloten) á 35 euro per persoon als pelgrim en bieden ons dat aan omdat ze vanmiddag al uitgebreid warm gegeten hebben en wij deze dag nog niet. We gaan akkoord waardoor zei een kamer met alleen ontbijt (á 30 euro)bijboeken.
Toch nog toe is deze etappe met veel luxe
Het kost zo wel "een paar"…… centen meer, ten opzichte van het primitieve pelgrim bestaan. Als ik dan terugkijk naar de meeste van de vorige etappes waar het primitieve de boventoon voerde was het ook meer ontberen. Geregeld kocht ik wat tomaten en/of 'n wortel en/of 'n paprika, brood, kaas, fruit, yoghurt en ging dan op ’n bankje in een dorpje of in de natuur eten en rusten om zo ook de omgeving, sfeer en mensen te kunnen gadeslaan. Daarbij ging ik dan 1 of hooguit 2 maal per week goed uit eten.
Platte rust
Voordat we in Le Chatelet aankwamen en het hotel gevonden hadden hebben we onderweg een paar keer de weg moeten vragen en moeten zoeken. Aan de achterzijde moesten we het hotel binnen gaan. Met trap naar boven, hier troffen we ’n klein kamertje met 2 separate bedden, douche en wc aan, het deed me denken aan een van de eenvoudigste vrienden op de fiets adresjes. We troffen er ook een mand aan waarin de goedverzorgde koude avondmaaltijd was gezet. Als het droog weer is en bij voorkeur met zon, houd ik graag +- een kwartier middags na de lunch een platte rust op het gras en dat is er met de regen en weinig zon nog niet van kunnen komen. We zijn daarom op mijn verzoek vóór het eten ’n kwartier platte rust op bed gaan houden met de bedoeling dat we dan tegelijkertijd ook meer van het eten kunnen gaan genieten.
Geïmproviseerd dinertafeltje
Met het kleine nachtkastje en een grotere plank uit de opbergkast voor de kleren, improviseerde Egbert een naar omstandigheden sublieme dinertafel tussen de bedden waarop en waarmee we de overwegend verse koudemaaltijd met flesje halve liter rode wijn aangenaam konden nuttige. Het eten bestond uit sla, grote tomaat, mosterddressing, opgerolde dikke plak ham gevuld met Russische salade, pudding, banaan, brood, geitenkaas of Choumes. Daarna hebben we afgewassen en zijn we door het dorpje heen gewandeld om ergens in horeca nog wat te drinken, maar er was niets open. Omdat het nog niet zo laat was, is Egbert gewoon bij de mensen thuis gaan aanbellen met de vraag of we omdat er niets open is als 'pelgrims' misschien een fles wijn kunnen kopen. Na 3 pogingen verbaasde het toenemend dat er in Frankrijk nog niet 1 daarvan en fles wijn zegde in huis te hebben, na 6 pogingen nog geen daarvan en toen zijn we maar naar de slaapkamer gegaan, waar we wat t.v. hebben gekeken, waar Egbert zich met zijn E-Book en ik met mijn eigen was hebben beziggehouden omdat er in de douche een verwarming was die aanstond waarmee de was ook nog droog kon worden.
22-22.30u. zijn we naar voldaan en vermoeid naar bed gegaan.
Met dank voor je belangstelling met groeten,
Willie