Onthechtend van Saint-Léonard-de-Noblat > Limoges
Door: Willie Jacobs
Blijf op de hoogte en volg Willie
07 Mei 2013 | Frankrijk, Limoges
If you can not read it in Dutch you can translate withhttp://translate.google.com of http://vertalen.babylon.com
Si vous ne pouvez pas le lire en néerlandais, vous pouvez traduire tag http :/ / translate.google.com of http://vertalen.babylon.com/
Wenn Sie nicht lesen können, es in Niederländisch, können Sie übersetzen mit http :/ / translate.google.com oderhttp://vertalen.babylon.com/
Si no puede leer en holandés, puede traducir con http :/ / translate.google.com of http://vertalen.babylon.com/
Dit is het verslag van de 14 e dag van de 7 e etappe van mijn vredesloop naar Santiago de Compostella met het thema “Wat verbind ons” op dinsdag 7 mei 2013.
Nadat ik de 7 e etappe gelopen had, heb ik dit verslag in Dommelen op deze weblog geplaatst!!
Vanaf Saint-Léonard-de-Noblat gaan we samen op weg voor de laatste dagwandeling met Egbert en Labrador Luna naar Limoges de eindbestemming van deze mijn 7 e etappe!
Na een goede nacht zijn we om 8.15 u aan het ontbijt.
Wat vandaag voor mij voor het grootste deel bestaat uit Spaghetti omdat het veel koolhydraten bevat maar vooral omdat ik goed voedsel niet weg kan gooien. Er was geen saus van gisteren overgebleven want die was veel te lekker, daarom moet ik zelf gaan uitproberen hoe het smakelijker te maken is met de mogelijkheden van wat er nu op tafel staat. Ik probeer het met mint siroop, abrikozen en aardbeien jam. Het was niet gemakkelijk om het als ontbijt naar binnen te werken… Hierbij genoot ik van het oer en cereal brood wat ik gisteren kocht, honing, melk,thee, kaas! Klaas en Josee ontbeten ook met ons nadat Josee het ontbijt buiten de deur had ingekocht.
9.30u.
Met bananen en sinaasappels vertrokken we richting Limoges, Peter wilde eerst nog boodschappen doen en vertrok later achter ons aan….. en hebben hem meerdere keren gesproken en gezien.
Na inmiddels 13 dagen al met Luna en Egbert te hebben opgetrokken en een band te hebben gekregen wordt het geleidelijk aan weer ontbinden ! Daarom geef ik er de voorkeur aan om deze laatste wandeldag zoveel mogelijk samen met hen dit te beleven.
Zusters Franciscanen in Limoges
We hadden samen met Peter al een overnachting geboekt bij de zusters Franciskanen in Limoges maar daar mogen honden niet komen. Dat vond ik erg en een grote miskleun, want het gedachtegoed van Franciscus van Assisi was juist gericht om ook de dieren zoveel mogelijk bij alles te betrekken!!!
Aankomst in Limoges
Nadat we het mooie oude Limoges langs een rivier +- 16 uur zijn binnen gewandeld zijn we eerst naar de zusters gegaan, om ter plaatse te proberen met Luna erbij om toch samen bij de zusters Franciscanen te overnachten. De ontvangst non stond ons vriendelijk te woord, maar zei stellig dat het niet kon omdat het een orderegel is(naar de wet).Ze gaf ons een nam van een hotel door waar we zouden kunnen proberen. Hierna zijn we samen gaan zoeken naar een hotel of andere plaats waar Luna welkom was. Tegen de non zei ik dat ik de bedoeling heb om terug te keren.
Office du tourisme
We zijn van het klooster maar direct naar de VVV gegaan om zo gauw mogelijk een overnachting te kunnen boeken. Daar kregen we een folder mee met nog al wat hotels en zijn meteen gaan bellen totdat we er een gevonden hadden.
Hotel Les Beaux Arts
Heet het waar we alle drie welkom waren en daar heeft Egbert geboekt. Een kamer met ontbijt op de 3e etages voor ons samen kostte 33 euro , dan moet je wel voor het toilet-eren en douchen naar de 1e verdieping, of 45 euro met toilet en douche in de kamer en daar heeft Egbert voor gekozen. Toen we in het hotel aankwamen hadden we al heel wat van de prachtige oude stad met veel van haar oude gebouwen gezien. Er is een fijne sfeer en voor het eerst zag ik elektrische bussen met bovengeleiding! Voordat we de avond ingaan vraag ik aan Egbert of hij naar de nonnen wilt bellen om te melden dat ik óók niet kom overnachten, hierna stuurt Egbert een sms hierover naar Peter die er verblijft.
Afscheidsavond met diner
Na gedoucht te hebben zijn we de stad in gegaan om een goed restaurant te vinden voor wat culinaire genoegens waarvoor ik Egbert met Luna heb uitgenodigd. We vonden een Brasserie met een mooi uitzicht en waar we onder een overkapping konden buiten zitten. Het Leffe Blond Grande van de tap liet zich als aperitief goed smaken. De salade met geitenkaas, walnoten en rozijnen, stokbrood smaakte en vulde goed. Egbert kiest bij voorkeur de gaarheid van het vlees zo dat je 2/3 nog rood/bloed ziet, terwijl ik de voorkeur geef aan nog 1/3 rood/bloed . Egbert eet graag vlees en koos entrecote, en ik deed mee. Wat de gaarheid betreft bestelde we allebei hetzelfde n.l. nog 1/3 rauw met rood/bloed. Egbert bestelde hierbij een ½ l huiswijn. Het was gezellig en onderhoudend. De entrecote was te doorbakken. Nadat ik de rekening had betaald maakte Egbert nog een opmerking aan de ober, dat bij deze kwaliteit het mooier paste als er ook verse boontjes waren geserveerd i.p.v. uit blik.
Nu eerst maar gaan bewegen en uitbuiken…
Nazitten op een ander terras.
Op weg naar ons hotel kwamen we op een plein met rotonde waar nogal wat mensen buiten op de terrassen zaten, zeer geschikt om ’n laatste avond samen te zijn en mensen te bekijken en er soms een mening…. bij te geven. Naarmate we dichter naar twaalven leefde werd het ook kouder. Zo rond 22 uur kwam er een jongere vrouw en jongere man bij ons in de buurt zitten. De bebrilde dame van rond de 30 sprak Egbert aan en even later vertelde hij van zijn Camino en onder andere hoeveel kilometers hij met Luna al had afgelegd, Bravo , Bravo klonk het nadien. Heel enthousiast was de conversatie communicatie. Korte tijd daarna ging ze vriendelijk groetend weg en de schriele man die bij haar was volgde. Egbert was erg onder de indruk van deze harten-ontmoeting.
Kleine slaapruimte bij ‘n grote vriendschap
Niet veel later hebben ook wij onze uitgaansavond hier afgesloten en zijn de bocht om en 400 meter lopen ons hotel binnengestapt waar het erg warm was. Als we daarna de ramen openzetten horen we veel motorisch en mechanisch geluid. Luna krijgt voor deze laatste samen overnachting ook een plaats op het niet al te grote bed, waarmee iedereen het met 1/3 deel moet doen.., wat een unieke ervaring werd voor een grote vriendschap!
Limoges tevens 1 dag ruststad voor Egbert en Luna
Morgen gaan Egbert en Luna ook in Limoges een rustdag houden, na de +- 900 kilometers is dat vast op zijn plaats!
Egbert ontdekt dat hij zijn routeboekje kwijt is. Hierna ontvangt hij van Peter een sms terug , dat hij het doorgegeven heeft en of hij zijn routeboekje bij de Ofice du Tourism heeft later liggen…..!?
22.30u.
Gaan we op een derde van het bed oefenen om de nacht binnen te gaan…
Met een laatste avond/nacht groet in deze etappe,
Willie Jacobs